Regeringens udspil om mere konkurrenceudsættelse i det offentlige vil komme både samfundet og de små og mellemstore entreprenørvirksomheder til gavn, mener DM&E.

Regeringens forslag om at fastsætte klare mål for mængden af offentlige udbud, i forbindelse med de forestående økonomiforhandlinger med kommunerne og regionerne om næste års økonomi, får ikke overraskende en varm modtagelse hos brancheforeningen Danske Maskinstationer og Entreprenører (DM&E), der organiserer mange mindre entreprenørvirksomheder.

- DM&E er helt på linje med regeringens ønske om, at flere opgaver skal i udbud, så det sikres, at opgaveløsning sker mest effektivt og til bedste kvalitet til prisen. Vi har længe haft et ønske om, at der blev fulgt op på aftalen med kommunerne fra 2007-2010, hvor konkurrenceudsættelsen skulle øges fra 20 procent til 25 procent, hvilket dog kun er sket i visse kommuner, siger konsulent i DM&E Søren Christensen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskellige mål

Selvom der i udbudsloven er et "opdel eller forklar" princip, så oplever vi gang på gang, at offentlige opgaver udbydes i meget store klumper...

Konsulent Søren Christensen

DM&E

Regeringen lægger i deres forslag op til, at målene for hvor stor en andel af de offentlige opgaver, der skal i udbud, kan gradueres efter opgavetype. Eksempelvis kan tekniske områder, have større måltal end eksempelvis administrative opgaver.

Tallene viser, at det tekniske område som eksempelvis pleje- og vedligeholdelse af grønne områder og vedligeholdelse af bygninger med 58,8 procent er det område, som i dag konkurrenceudsættes mest. Men der er store forskelle kommunerne imellem. Den kommune, der sender mindst i udbud, konkurrenceudsætter 16 procent, mens den, der udsætter mest, ligger på 96,3 procent.

Ifølge DM&E, viser tallene et kæmpe potentiale på netop de tekniske områder, som derfor ser en stor fordel i at fastsætte mål for disse områder højere end gennemsnittet. DM&E mener, at 75 procent vil være et realistisk mål.

Måltal kan ikke stå alene

DM&E mener ikke, at måltal kan stå alene, og er derfor glade for, at der i regeringens forslag også er lagt op til andre initiativer for at fremme konkurrenceudsættelsen hos det offentlige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Et af vores store ønsker er, at det skal være nemmere for mindre virksomheder at byde på offentlige opgaver. Selvom der i udbudsloven er et "opdel eller forklar" princip, så oplever vi gang på gang, at offentlige opgaver udbydes i meget store klumper, og hvad værre er, så sammenblander man ofte vidt forskellige ydelser som eksempelvis rengøring med pleje af grønne områder eller skovarbejde. Det giver simpelthen ingen mening for ret mange af de mindre aktører, som egentlig godt kunne løse den enkelte opgave, pointerer Søren Christensen.

DM&E har tidligere hilst velkommen, at der i den politiske aftale om "fair og lige konkurrence" blev kigget på reglerne for kommunernes kontrolbud, så de private og offentlige aktører konkurrerer på lige vilkår, når opgaver sendes i udbud.